Supertablet.nl

Het kiezen van een Tablet

Het kan soms lastig zijn de perfecte tablet te vinden, Wij hebben dde beste tablets voor je op een rijtje gezet

De aanschaf van een nieuwe tablet kan behoorlijk overweldigend zijn. Met zo veel beschikbare keuzes op de markt, kan het moeilijk zijn om die ene te vinden die het beste past bij uw persoonlijke behoeften. De volgende koopgids geeft u een overzicht van de belangrijkste zaken waar u op moet letten als u voor het eerst een tablet aanschaft of een ouder model wilt vervangen door een nieuwe.

Een nieuwe tablet kopen: Waar moet je op letten?

Bij de aanschaf van een nieuwe tablet zijn er verschillende kenmerken waar u speciaal op moet letten, zoals de grootte van het scherm, het besturingssysteem, de connectiviteit van het product en de levensduur van de batterij. Afhankelijk van uw persoonlijke behoeften en het type werk waarvoor u uw tablet meestal nodig hebt, moet u een keuze kunnen maken die tegelijkertijd betrouwbaar en betaalbaar is. Dus, naar welke eigenschappen moet je op zoek in een nieuwe tablet?

Schermgrootte en -vorm

Tablets worden normaal gesproken onderverdeeld in drie verschillende categorieën, afhankelijk van hun grootte: klein, middelgroot en groot. De afmetingen beginnen bij ongeveer 7 inch en lopen op tot 12-13 inch. Hoe groter het scherm, hoe duurder uw tablet zal zijn en bovendien handiger. Maar tablets met grotere schermen zijn natuurlijk ook krachtiger. Het schermformaat dat u kiest, moet daarom worden bepaald door uw persoonlijke voorkeuren, maar ook door het soort werk waarvoor u uw tablet wilt gebruiken. De vorm van de meeste tablets in liggende modus lijkt op de vorm van een breedbeeld-tv. iPads daarentegen hebben meestal een vierkantere vorm, zoals een traditionele tv.

Schermresolutie

De schermresolutie van tablets wordt meestal uitgedrukt in PPI (pixels per inch). Hoe hoger de resolutie, hoe scherper en duidelijker. Tekst, afbeeldingen en video’s worden op natuurlijke wijze weergegeven. De schermresolutie varieert meestal van 1024 x 600 pixels tot 2560 x 1700 pixels. Hoewel een hogere resolutie het scherm van uw tablet helderder laat lijken, vereist het snellere processors en verbruikt het natuurlijk sneller de batterij van uw tablet. Daarom is het veiliger om voor een gemiddelde beeldschermresolutie te kiezen.

Type besturingssysteem

Er zijn twee toonaangevende besturingssystemen voor tablets op de markt: iOS en Android. Desktop software die u misschien al bezit dankzij uw Windows PC of Mac computer is niet aanwezig in een tablet. Net als bij computers hangen de mogelijkheden van een tablet nauw samen met het besturingssysteem. Als uw tablet de mogelijkheid heeft om de in de fabriek geïnstalleerde versie te upgraden, dan moet u blij zijn met de nieuwste Apps. Wilt u liever een besturingssysteem waar u al bekend mee bent, dan kunt u het beste kiezen voor een tablet waarop hetzelfde besturingssysteem draait als op uw smartphone.

Apple’s iOS is alleen te vinden op iPads. Hoewel deze apparaten prijziger kunnen zijn dan andere, hebben ze een aantal goede voordelen. Om te beginnen worden alle apps in de AppStore volledig gecontroleerd door Apple, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het downloaden van schadelijke inhoud. Apple tablets bieden ook volledige back-up diensten, en als u automatische iCloud-back-up inschakelt, hoeft u nooit bang te zijn dat u uw bestanden of gegevens verliest. Android tablets bieden een grotere verscheidenheid aan Apps, zoals het weerbericht en verschillende spelopties. Ze zijn ook relatief goedkoper in vergelijking met Apple tablets. Tot slot bieden Windows tablets het voordeel dat ze een interface gebruiken waar de meesten van ons al bekend mee zijn, omdat deze in de meeste computers wordt gebruikt.

Type gebruik

Een zeer belangrijk punt bij de aanschaf van een nieuwe tablet is het soort gebruik waarvoor u de tablet nodig heeft. Het compacte formaat van een kleinere tablet maakt het ideaal voor dagelijks gebruik en eenvoudige taken, zoals online browsen, het controleren van uw e-mails, of het streamen van online video’s. Als u daarentegen uw laptop wilt vervangen en uw tablet wilt gebruiken voor taken als foto’s bewerken of lange documenten maken, kunt u beter kiezen voor een tablet met een groter scherm en een krachtiger systeem.

Opslagcapaciteit

In de meeste gevallen varieert de opslagruimte van een nieuwe tablet tussen 16 en 128 GB. Als je een compacte, alledaagse tablet nodig hebt voor eenvoudige taken, zoals online browsen, dan moet je niet letten op de totale opslagruimte. Bovendien beschikken de meeste tablets tegenwoordig over een speciale micro-SD-poort waarmee gebruikers de opslagcapaciteit op elk gewenst moment kunnen upgraden. Apple iPads kunnen echter niet worden opgewaardeerd met een externe microSD-kaart. Als je grote documenten, muziekvideo’s en veel apps wilt opslaan, moet je op zoek naar een tablet met minstens 32 GB opslagruimte aan de binnenkant.

Online toegang

Bijna elke nieuw gelanceerde tablet heeft een ingebouwde Wi-Fi-verbinding, en de meeste tablets bieden ook mobiele breedband-3G of 4G- voor data. Hoewel je voor deze tablets meestal een apart abonnement moet nemen, kan die extra functie de moeite waard zijn als je telefoonabonnement bijvoorbeeld beperkt is tot 3G. Bovendien, als u van plan bent uw tablet te gebruiken in gebieden, zoals de trein, waar geen draadloze netwerken in de buurt zijn, dan kunt u waarschijnlijk beter een versie kiezen die zowel wifi als 3G/4G-verbinding heeft.

Hardware aansluitingen

Over het algemeen bieden Android-tablets meer op het gebied van hardwareverbindingen, vergeleken met Apple-tablets. De meeste Android-tablets hebben enkele ingebouwde geheugenkaartpoorten en USB-poorten die wat extra opslagruimte bieden. Maar zelfs als er geen USB- of HDMI-poort en -stekker aanwezig is, kun je meestal wel een monitor, toetsenbord of soortgelijke apparaten aansluiten via een Bluetooth-verbinding.

Levensduur van de batterij

Als u van plan bent uw tablet de hele dag door veel te gebruiken, moet u zich richten op de aanschaf van een model met een batterij die lang meegaat. Hoewel verschillende toepassingen een verschillend stroomverbruik tot gevolg kunnen hebben, is het belangrijk dat u een tablet kiest dat een hele dag normaal gebruik aankan zonder te hoeven worden opgeladen. Een goede werktijd is ook, beschouwd als ten minste 10 uur surfen op het web of het afspelen van video. Houd er in elk geval rekening mee dat als u multitaskt of zware games speelt, de batterijduur iets korter zal zijn dan geadverteerd.

De aanschaf van een nieuwe tablet kan behoorlijk lastig zijn. Voordat u een definitieve keuze maakt, is het belangrijk dat u rekening houdt met bovenstaande factoren. Dat zal u helpen om op verstandige wijze de tablet te kiezen die het beste bij uw behoeften en voorkeuren past.